In deze blog gaan wij het hebben over woning taxeren. Als je dus meer wilt weten over woning taxeren dan is deze blog het lezen waard. We hebben het over de kosten van een taxatie en taxateur. Ook hebben we het over hoe jij de waarde van je woning kan bepalen.

Woning taxeren – Handige tips & prijzen

Wanneer u een woning gaat aankopen, heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig om een hypotheek aan te kunnen vragen. De taxateur laat de taxatierapporten goedkeuren door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Ook als één van beiden in de woning wil blijven wonen zal er een taxatierapport nodig zijn omdat de hypotheek dan wordt overgenomen door degene die in de woning blijft en de bank dan graag de waarde van de woning wil weten.

Een taxatierapport gaat verder dan een waardebepaling van een huis. Als u enkel wilt weten wat uw huis nu waard is, omdat u de verkoop van uw woning overweegt, dan zijn diverse makelaars bereid om gratis de waarde van uw woning in kaart te komen brengen. Een taxatierapport is een rapport waarin staat beschreven wat de actuele waarde van een pand is. De taxatiewaarde is in beginsel een schatting van de waarde, deze schatting is goed onderbouwd en wijkt nauwelijks af van de werkelijke marktwaarde.

Wat is de waarde van uw woning?

De makelaar kan als geen ander de woningwaarde berekenen bepalen aan de hand van hun kennis en ervaring, ondersteund door een grote hoeveelheid data afkomstig van verkochte woningen en appartementen. Om te bepalen of het verschil tussen de WOZ waarde en de vraagprijs redelijk is kunt u de woningwaarde aanvragen Deze is gebaseerd op recente marktinformatie en wordt ook door makelaars gebruikt om een inschatting te doen. Deze voorbeeldproducten kunt u gebruiken als ondersteuning bij het bepalen van de marktwaarde (als de woning reeds is verhuurd) of van de marktwaarde met bijzonder uitgangspunt dat de woning is verhuurd (als vaststaat dat deze verhuurd gaat worden). De hoogte van de OZB verschilt per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van je woning (bijvoorbeeld 0,09 procent maal 240.000 euro (WOZ-waarde) betekent 216 euro OZB).

De gemeente bepaalt de marktwaarde van jouw woning op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Vanaf dat jaar moet je weer belasting betalen over de WOZ-waarde van je huis als je (bijna) geen hypotheekrente meer betaalt. Om de WOZ-waarde van andere onroerende zaken dan woningen te berekenen worden verschillende methodes gebruikt.

Hoe kies je een taxateur?

Let ook goed op of uw geldverstrekker als extra eis heeft dat er een validatie van het taxatierapport wordt gedaan door het NWWI of Taxateurs Unie. Het is natuurlijk van belang dat een taxateur volledig onafhankelijk is. Wanneer je een woning koopt en een hypotheek aanvraagt, zal de geldverstrekker bijna in alle gevallen vragen om een taxatierapport om te kijken of de woning die je hebt gekocht tegen de overeengekomen prijs, ook in de ogen van een objectieve en onafhankelijke taxateur een marktwaarde heeft die overeenkomt met het bedrag waarvoor jij een hypotheek hebt aangevraagd.

Wat kost een taxateur?

Indien het bezwaar, beroep of hoger beroep gegrond wordt verklaard, komen de kosten van de taxateur die aanwezig was bij het horen in de bezwaarfase en/of bij een zitting in beroep of in hoger beroep, op de voet van artikel 1, naast de vergoeding voor de taxatie en het opstellen van een taxatierapport – voor vergoeding in aanmerking. Daarin was voor het taxatierapport een vergoeding van 3 uur tegen een uurtarief van €65 exclusief btw begrepen. Dit is vaak gebaseerd op een uurtarief of percentage van de WOZ-waarde De kosten voor de bedrijfstaxatie zijn verder opgebouwd uit kosten van derden zoals kadaster- en eventuele legeskosten.

TaxateurPrijs
Uurtarief€65,-

Kosten taxatie huis

Taxatie is een officieel en binden document van een gecertificeerde taxateur. Een taxatierapport wordt door de bank, verzekeraar en belastingdienst gebruikt. Een waardebepaling is een vrijblijvend advies over de waarde van een woning. Voor het verstrekken van een hypotheek is een waardebepaling niet voldoende. Als u uw eigen huis wilt verbouwen of dat gekochte huis verbouwen, dan zet de taxateur in het taxatierapport ook de marktwaarde na verbouwing. Bij een woning taxatie schat een taxateur de woningwaarde nauwkeurig in, aan de hand van het huis zelf en de lokale woningmarkt. Deze taxatiewaarde huis onderbouwt een taxateur in een taxatierapport, dat je doorstuurt naar je hypotheekverstrekker.

Onderdelen:Makelaars:Andere aanbieders:Taxateurs (erkend)
Honorarium taxateur:€397,75€330,-€270,58
Kadaster kosten:€25,-€25,-€25,-
Administratie:€20,-
Belasting toegevoegde waarde:€83,17€69,30€69,42
Gemeente:€35,-€35,-€35,-
NWWI-validatie:€42,35€42,35
Totale kosten:€603,27€501,65€400,-

Wat zijn de taxatierapport kosten?

De kosten voor een taxatierapport om een waardestijging van de woning aan te tonen, bijvoorbeeld na een verbouwing, is fiscaal aftrekbaar. Dit is van toepassing als de hypotheekverstrekker het nodig acht dat het taxatierapport wordt goedgekeurd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). NWWI gevalideerd taxatierapport inclusief BTW en alle bijkomende kosten geschikt voor het verkrijgen van financiering voor woningen welke worden gekocht voor de verhuur.

Niet gevalideerd taxatierapport inclusief BTW en alle bijkomende kosten voor woningen met een getaxeerde waarde tot € 500.000,-. Het verschil is dat er bij een taxatie een officieel en uitgebreid taxatierapport wordt opgesteld, terwijl bij een waardebepaling mondeling de woningwaarde wordt afgegeven en je op basis daarvan een bepaalde beslissing kunt nemen (bijvoorbeeld of je je huis wilt verkopen). Ook als één van beiden in de woning wil blijven wonen zal er een taxatierapport nodig zijn omdat de hypotheek dan wordt overgenomen door degene die in de woning blijft en de bank dan graag de waarde van de woning wil weten.

Interessante links