In deze blog geven wij jou informatie en de prijzen voor verandabouw. Verandabouw is namelijk erg handig! Naast dat het heerlijk is om buiten onder een veranda te zitten, is het ook heel goed voor je woning. Het vergroot namelijk de woonoppervlakte van je woning. Dat weer resulteert in dat je woning een hogere waarde krijgt, wat zijn natuurlijk zijn mooie bijkomstigheden met zich mee brengt.

Verandabouw

Een veranda bestaat grotendeels uit glas, waardoor er een stevige constructie nodig is. Dat is meteen ook de reden waarom we je veranda in aluminium bouwen en niet met PVC materiaal. Met een veranda, zonwering of terrasoverkapping als verlengstuk van uw woning, haalt u een grotere woonruimte voor uw woning. Het is dus erg verstandig om een grote veranda te nemen aangezien uw woonruimte aanzienlijk gaat groeien. U kunt meestal kiezen tussen houten, aluminium en PVC veranda’s. Een PVC veranda is een pak minder sterk in vergelijking met hout of aluminium. Experts geven graag advies van welke veranda, lichtstraat of pergola het best bij uw woning past. Aangebouwde veranda’s zijn meestal nog gescheiden van de woning met een deur en zijn meer een aparte ruimte waar je bijvoorbeeld je tuintafel plaatst of een aparte ‘oranjerie’ creëert.

Een mooie veranda of terrasoverkapping biedt comfort en gezelligheid rond de woning. Denk aan een heerlijke loungebank, mooie verlichting en een buitenkeuken. De veranda moet een plek worden waar je langer kunt genieten van het buiten zijn. In oorsprong is een veranda een soort van overdekt terras, grenzend aan en bereikbaar vanuit de woning, al dan niet voorzien van dichte en/of glazen wanden en meestal met een lichtdoorlatend dak. Hierdoor verkrijgt u direct heel wat extra ruimte in uw woning én die ruimte kan u gebruiken als uitbreiding van uw keuken, een extra woonkamer om even tot rust te komen, een bureau, een extra speelkamer voor de kinderen en nog zoveel meer! Een veranda kan functioneren als een verlengstuk van uw woning. Bovendien is aluminium verkrijgbaar in verscheidene kleuren en isoleert het opmerkelijk goed, wat zeker geen overbodige luxe is in warme zomer- of kille wintermaanden. Een moderne veranda is dus een echte aanwinst voor elke woning.

Veranda prijzen

De prijs van het laten bouwen van een veranda hangt af van de gebruikte materialen voor de profielen en het dak en van de grootte van de verandabouw. Als je het dak en de vloer uit hetzelfde materiaal laat maken als de woning, valt het helemaal niet op dat de veranda een aanbouw is. De ruimtes lopen naadloos in elkaar over en het lijkt alsof de veranda altijd al bij het huis hoorde. Maar je kan er ook voor kiezen om het dak van je veranda uit hetzelfde materiaal als je woning te laten maken.

Kosten van de soorten veranda’s

Omdat een veranda de lichtinval in je woning kan stimuleren, wordt het dak dan ook meestal in een lichtdoorlatend materiaal gebouwd. Je houten verandabouw hoeft niet zijn hele levensduur er hetzelfde uitzien, je kan het namelijk gemakkelijk overschilderen. Aluminium en pvc zullen beter bij een moderne woning passen terwijl hout vaker bij klassieke uitvoeringen voorkomt. Ontdek hieronder de mogelijkheden en de prijs van een verandabouw en waar je moet op letten.

Hieronder ziet u een tabel met de kosten voor de verschillende soorten veranda’s.

Soort veranda Kosten veranda
Houten veranda €1.500,- tot €8.000,-
Aluminium veranda €2.500,- tot €9.000,-
Stalen veranda €3.500,- tot €10.000,-

Wat is de prijsopbouw van verandabouw?

Hieronder ziet u de prijsopbouw van de kosten die komen kijken bij het laten bouwen van een veranda.

Soort kosten Prijsopbouw in %
Materiaal 60%
Arbeid 25%
Reiskosten 7%
Afval 8%

Soorten veranda’s

Verschillende soorten veranda’s zorgen voor een ander uiterlijk van uw tuin en het is verstandig als u kiest voor een soort overkapping die goed past bij de stijl van uw woning. Doorgaans wordt een veranda aan een woning gebouwd, maar het is ook mogelijk om een veranda aan een tuinhuis of schuur te bouwen of op een dakterras te plaatsen. Er zijn een hele hoop kwaliteit veranda’s en terrasoverkappingen aangeboden van rustieke houten modellen tot moderne aluminium modellen. U kunt kiezen uit een aluminium veranda of een houten veranda waar u bijvoorbeeld met uw familie of vrienden onder kunt genieten van de gezelligheid.

Wilt u een echt een vakantiegevoel krijgen en heerlijk ontspannen dan is het verstandig om te kiezen voor een sfeervolle houten overkapping/veranda. Wilt u nou graag in de winter ook in uw veranda zitten? Dan is een stalen of aluminium veranda erg verstandig, dat biedt namelijk meer warmte. En als u nou graag een veranda wil maar er niet zoveel voor wil uitgeven dan is een PVC veranda het beste idee.

Prefab

Je kunt bijvoorbeeld voor de goedkoopste optie kiezen en een prefab veranda laten bouwen, want als je echt iets unieks wilt, is het mogelijk een veranda op maat te laten maken. De meest uiteenlopende houten bouwwerken zoals eikenhouten veranda’s, houten (kap)schuren, hooibergen en houten overkappingen worden op maat getekend en gebouwd.

Voor prefab veranda’s zijn deze opties beperkter dan bij op maat gemaakte veranda’s. Zo kunt u een prefab veranda laten plaatsen of er eentje op maat laten maken. De verschillende elementen van een veranda aan huis worden in eigen werkplaats gebouwd. Hierdoor zijn bij het plaatsen van een veranda alle onderdelen gereed en kan een bedrijf efficiënt te werk gaan.

Houten veranda

Een houten veranda vraagt om meer onderhoud dan een aluminium overkapping. Echter als u de veranda goed onderhoudt, dan kunt u er jarenlang van genieten. De meeste houten veranda’s of overkappingen zijn op maat te maken en uit te breiden met allerlei opties. Een op maat gemaakte houten veranda is de duurste optie, echter kun je dus wel helemaal zelf bepalen hoe je wilt dat hij er uitziet. Een houten veranda kan bevestigd worden aan uw woning of tuinhuis.

Een hoop bedrijven bouwen uw luxe houten veranda met duurzame houtsoorten van hoogwaardige kwaliteit zoals Douglas of eiken en gebruiken extra dikke balken voor een robuuste stoere uitstraling. U kunt ervoor kiezen om de houten veranda te bouwen in de stijl van de rest van uw woning waardoor u de sfeer van binnen naar buiten brengt of u kunt kiezen voor een geheel nieuwe twist in uw tuin. Thuiskomen en direct weer naar buiten stappen, de tuindeuren openslaan en genieten van uw exclusieve houten veranda.

Prijzen van een houten veranda

Wilt u weten hoeveel een houten veranda kost? Hieronder hebben we een tabel neergezet.

Soort veranda Kosten veranda
Houten veranda €1.500,- tot €8.000,-

Veranda van PVC

Er zijn diverse materialen waar een veranda van gemaakt kan worden, net zoals bij een terrasoverkapping. De meest voorkomende materialen zijn: hout en aluminium. Je hebt veranda’s die volledig van kunststof (PVC) zijn gemaakt of aluminium veranda’s die een kunststoflaag bevatten. Kies voor PVC tenzij je echt heel graag grote stukken glas wilt hebben, of je wil de warme uitstraling van hout niet verliezen, is PVC de goedkoopste keuze.

Aangezien PVC een materiaal is met een neutrale stijl, zoals aluminium, zal een in PVC gebouwde veranda zich kunnen aanpassen aan elke vorm van woningarchitectuur. Als je een lichte en moderne veranda met grote ramen wilt bouwen, is het in dit geval beter om voor aluminium te kiezen. Om deze reden is het beter om veranda’s in PVC van kleinere afmetingen te bouwen of om te kiezen voor grotere en dikkere profielen, omdat PVC gevoelig is tegen scheuren als de staanders te dun zijn.

Prijzen van een veranda van PVC

De prijzen van een PVC veranda zijn erg goedkoop. Een PVC veranda begint al bij €500,-! Hieronder staat een tabel van wat een PVC veranda kost.

Soort veranda Kosten veranda
PVC veranda €500,- tot €7.500,-

Aluminium veranda

Aluminium is een heel verstandige keuze als je graag het hele jaar door van je veranda wilt genieten. Een aluminium veranda kan namelijk het hele jaar door gebruikt worden, zelfs in de winter. Tevens zijn hout en aluminium beide zeer duurzame materialen, en dus uitermate goed geschikt voor een prachtige terrasoverkapping. Het enige nadeel aan aluminium veranda’s is dat je geen sfeervolle uitstraling krijgt zoals bij een houten veranda. Daarnaast past aluminium ook niet goed bij de uitstraling van sommige woningen.

Prijzen van een veranda van aluminium

Als je wilt weten wat een aluminium veranda uw gaat kosten dan is de grote en oppervlakte natuurlijk erg belangrijk. Hieronder hebben we in ieder geval de minimum en maximum prijs neergezet.

Soort veranda Kosten veranda
Aluminium veranda €2.500,- tot €9.000,-

Glazen veranda

Met een glazen veranda aan uw woning kunt u het gehele jaar door genieten van uw tuin en het buitenleven. Bovendien zijn de aluminium terrasoverkappingen altijd uit te breiden naar een complete tuinkamer met onze glazen schuifdeuren. Dankzij de toepassing van glazen panelen onder de veranda of overkapping kunt u blijven genieten van het uitzicht op uw tuin. Uw tuin komt al zo dichterbij met een tuinkamer, en dankzij de glazen schuifwanden van 10 mm dik glas heeft u nog meer controle over uw buiten leven.

Prijzen van een veranda van glas

Bij een glazen veranda heb je de muren en het dak van glas. De omtrek is meestal nog steeds PVC, aluminium of hout. De keuze van die drie heeft natuurlijk invloed op de eindprijs. Het minimum en maximum bedrag dat u kwijt kan zijn aan een veranda staat hier beneden.

Soort veranda Kosten veranda
Glazen veranda €1750,- tot €8.750,-

Meer informatie over verandabouw op AB Bouwbedrijf