Schakel een architect in voor het ontwerp van uw droomhuis. Wij geven u een inzicht in de mogelijkheden en prijzen van nieuwbouw, aanbouw of woningrenovatie. Daarnaast geven we ook een wat tips die handig zijn om te weten voordat je een architect inschakelt!

Tips voor het ontwerp van een woning

Als u een aanbouw gaat doen, of iets anders dergelijks waar u een ontwerp voor gaat doen. Dan is het belangrijk om een paar dingen van te voren te weten. Hieronder staan wat tips voor wanneer u een ontwerp wil laten maken.

Een architect inschakelen!

Als eerste is het verstandig om te weten dat je een architect zal moeten inschakelen. Tenzij je zelf al een hoop ervaring hebt met het ontwerpen van woningen is het heel onverstandig om het zelf te doen. Dit is zo onverstandig omdat je snel kleine foutjes maakt en vaak belangrijke details over het hoofd ziet!

Ideeën en wooninspiratie op doen!

Het is verstandig om voordat je in contact komt met een architect wat ideeën en wooninspiratie op te doen. Zo kun je de desbetreffende architect een idee geven van wat jij graag zou willen hebben. Dat scheelt namelijk een hele hoop tijd en kosten!

Wanneer schakel je een interieurontwerper in en wanneer een binnenhuisarchitect?

Voor een woninginrichting is het mogelijk om zowel een interieurontwerper als -architect in te schakelen. Een binnenhuisarchitect helpt bij het ontwerpen van de volledige inrichting. De interieur ontwerper houdt er rekening mee dat er in de keuken voldoende licht is. Wanneer je graag sfeer wilt creëren met behulp van spotverlichting, dan zal de interieurontwerper deze op logische wijze verspreiden door het hele huis.

Wat is het verschil tussen een aannemer en een architect?

Zoals u vooraf moet weten welke rol u zelf wilt spelen in het bouwproces, moet u zich dat ook afvragen voor de relatie die u aangaat met de architect en aannemer. Bij een ontwerper krijg je een materiaal- en kleuradvies, terwijl een architect je ondersteunt bij het gehele proces gedurende de woninginrichting: van het ontwerpen tot het winkelen. Als u dus veel invloed wilt hebben op het uiteindelijke resultaat dan is het verstandiger om een architect te nemen.

Kijk of een architect staat ingeschreven!

Wil jij je eigen droomhuis ontwerpen en (laten) bouwen? Om zeker te weten dat je in zee gaat met een betrouwbare architect is het belangrijk om de architect ingeschreven is bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Deze architecten voldoen aan alle eisen en zijn daardoor zeker in staat om jou te helpen met het realiseren van jouw droomhuis, je weet wanneer ze hierbij zijn aangesloten ook zeker dat ze goed behandeld worden naar de regels van het architecten cao.

Heb je een architect nodig voor het ontwerp van een woning?

Het antwoordt op die vraag is erg simpel, dat is ja een architect inschakelen voor het ontwerp van uw woning is erg belangrijk. Tenzij u zelf ervaring heeft met ontwerpen, is het verstandig om architect in te schakelen. Dit is verstandig omdat je als onervaren persoon al snel een hele hoop details over het hoofd ziet.

Waar is een architect gespecialiseerd in?

Een architect is gespecialiseerd in nieuwbouw en renovatie van woningen en restauratie, transformatie en verbouw van bestaande gebouwen. Een architect laten meekijken en ontwerpen laten maken voor het bouwen van je huis of de verbouwing van je huis is natuurlijk fantastisch en dat zou iedereen wel willen. Wanneer je een huis wilt gaan bouwen of verbouwen, dan kan een architect een ontwerp voor je opstellen.

Zelf de indeling voor het nieuw te bouwen huis ontwerpen is bijzonder, maar schakel op tijd een goede architect in. Architecten zijn er om een gebouw te ontwerpen en vooral ook om een bestek met bijbehorende tekeningen voor de aannemer te maken. Een architect ontwerpt nieuwe woningen en gebouwen en voert renovatie- en verbouwingsprojecten uit.

Interieurontwerper en binnenhuisarchitect

Een Architect maakt ontwerpen voor eigentijdse, dienstbare gebouwen en interieurs voor professionele- en particuliere opdrachtgevers. De focus richt zich vooral op het ontwerpen van het particuliere woonhuis, appartement , zorgwoning , huurwoning, projectmatige koopwoning, verbouwing en aanbouw. Er is behoefte aan goed geschoolde interieurarchitecten met een eigen geluid die in staat zijn complexe ontwerpvraagstukken te definiëren en daartoe tot onderbouwde ruimtelijke oplossingen komen waarin de menselijke beleving uitgangspunt is. Dan begin je bij een binnenhuisarchitect voor de functionele indeling, stap je vervolgens met dit ontwerp naar een interieurontwerper die aan de hand van jouw wensen de hoofdlijnen in de inrichting schetst en, last but not least, vraag je de interieurstylist om de finishing touch aan te brengen in het creëren van sfeer.

Wat doet een interieurontwerper?

De indeling van ruimtes, het bepalen van stijl, het uitzoeken van meubilair, het maken van een meubelopstelling en lichtplan, het uitzoeken van verlichtingsarmaturen, het kleurenplan, het uitzoeken van vloeren, verf, behang, stoffering, raamdecoratie en het ontwerpen van maatwerkmeubilair behoort allemaal tot het werk van een interieurontwerper. Een interieurontwerper is iemand die je advies geeft over hoe je je huis kan inrichten met meubels, gordijnen, vloer/wand en welke kleuren. Een goede interieurontwerper luistert niet alleen naar uw wensen en past deze toe in een ontwerp, maar komt ook met nieuwe, verfrissende ideeën.

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Wanneer je op televisie een binnenhuisarchitect aan het werk ziet, dan lijkt dit soms heel gemakkelijk te doen, maar in de praktijk moet je wel over de nodige creativiteit en kennis beschikken om een perfect interieurontwerp te maken. Binnenhuisarchitectuur heeft als functie om een ruimte zo in te delen en in te richten dat er op basis van de wensen van de bewoner een ruimte ontstaat die optimaal is op het gebied van onder meer sfeer, stijl, ruimtebenutting, looplijnen en gebruik van materialen. Een binnenhuisarchitect ontwerpt het interieur; richt de ruimte in en bepaalt de vormgeving van een ruimte.

Wat zijn de prijzen voor een architect?

Een architect ontwerpt nieuwe woningen en gebouwen en voert renovatie- en verbouwingsprojecten uit. Een architect die je woning ontwerpt is slechts een onderdeel van de gehele verbouwing want je kunt bijvoorbeeld ook een binnenhuisarchitect inschakelen om je interieur een stijl te geven die past bij je eigen belevingswereld. Wanneer u wilt weten wat het kost om uw droomhuis te laten renoveren kunt u natuurlijk ter referentie de onderstaande prijzen gebruiken.

Wilt u de architect het volledige ontwerp laten maken, of gaat het om een deelontwerp om de kosten te drukken? Pas wanneer het voorlopig ontwerp officieel is goedgekeurd door de opdrachtgever en er opdracht is gegeven om het verder uit te werken begint de definitieve ontwerpfase. Natuurlijk schakel je niet bij elke deur die geplaatst wordt, of bij elk likje verf dat je huis nodig heeft, meteen een aannemer of architect in. Bij grote of meerdere verbouwingsklussen is het echter verstandig de hulp van een specialist in te schakelen.

Een architect laten meekijken en ontwerpen laten maken voor het bouwen van je huis of de verbouwing van je huis is natuurlijk fantastisch en dat zou iedereen wel willen. Voor het opstellen van een ontwerp of plattegrond liggen de prijzen een stuk lager dan wanneer je een nieuwbouw huis laat bouwen, of wanneer je een woning wilt laten verbouwen. Hieronder staan de prijzen van de werkzaamheden die een architect allemaal uitvoert.

Werkzaamheden Kosten (incl. btw)
Het ontwerpen en uittekenen van de woning of aanbouw €500,-
Uitbouw begane grond (ontwerp en bouwaanvraag) €2.500,-
Aanbouw woning (ontwerp, bouwaanvraag en bestek) €9.000,-
Een volledig project (uitbreiding woning) €10.000,- tot €15.000,-
De renovatie van een woning €35.000,- tot €50.000,-

Ga voor meer informatie naar de bedrijvengids met alle architecten in Vlaanderen.